hypotheek adviseur
Hypotheek advies

Het aantal oversluiters overtreft record.

Het aantal hypotheekaanvragen lag afgelopen december aanzienlijk hoger dan een jaar eerder. Dit is niet voor de eerste keer te danken aan verbouwers en renovateurs. De hypotheekmarkt heeft het niet van huizenkopers moeten hebben.

Vooral het oversluiten van hypotheken en hypotheken voor verbouwingen zorgden in december voor veel aanvragen. Aan het eind van het jaar naderde het aandeel van oversluiters zelfs 40 procent van het totaal. Starters en oversluiters met een NHG hypotheek deden een stapje terug, vergeleken met december 2020.

NHG grens ver onder gemiddelde huizenprijs

Het is niet verwonderlijk dat het aantal aanvragen voor een hypotheek met NHG achterblijft. De prijs die je voor een huis moet betalen is al snel hoger dan het maximum dat voor NHG geldt. In 2021 bijvoorbeeld was de grens € 325.000 en dit jaar is dat € 355.000. Als je onlangs bij een NVM makelaar aanklopte, lag de gemiddelde prijs van het woningaanbod ruim boven de vier ton.

In december vorig jaar werden 45.458 hypotheken aangevraagd, meldt HDN (Mortgages Data Network). Dat is een toename van 12 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Met de indrukwekkende eindsprint is ook het jaarrecord uit 2021 gebroken. Ook nu is het kopen van een huis niet de grootste reden voor de toename van het aantal hypotheekaanvragen.

Veranderingen veroorzaken een toename van het aantal hypotheekaanvragen.

Aan het eind van het jaar spelen veranderingen in de hypotheek- en woningsector een rol in het aantal hypotheekaanvragen. Huiseigenaren of kopers willen deze veranderingen soms vóór zijn en snel handelen. Denk aan investeerders die een huis kopen om te verhuren. Lees hier wat er dit jaar veranderd is.

Afgezien van politieke beslissingen was er kort sprake van stijgende hypotheekrentes. Dit zorgt er ook voor dat er sneller actie ondernomen wordt, zodat je bij herfinanciering nog van de lage rente kunt profiteren. Hoewel het een schijnbeweging is geweest, wordt voor de rest van 2022 een stijgende rente verwacht.

Wil je zelf ook verbouwen of je hypotheek oversluiten?

Misschien heb je ook plannen om te verbouwen of twijfel je al een tijdje of je hypotheek niet goedkoper kan. Zorg dat je weet welke financiering je in die situatie nodig hebt en welke voorwaarden gelden. Lees hier 3 manieren om een verbouwing te financieren of ga na in hoeverre herfinanciering interessant voor je is.

Het grote aantal aanvragen wijst niet op een gezonde woningmarkt. Terwijl verbouwers en renoveerders drukte veroorzaakten, daalde het aandeel kopers verder. Het valt nog te bezien in hoeverre regeringsplannen hierin verandering zullen brengen.