hypotheek adviseur
Hypotheek advies

Hypotheekrente voorlopig nog niet hoger.

In tegenstelling tot wat economen verwachten, zullen de hypotheekrentes voorlopig extreem laag blijven. Dit zou later in het jaar kunnen veranderen, maar dat hangt af van de inflatie en de invloed van het coronavirus op de economie.

De hypotheekrente is een belangrijke factor voor de woningmarkt, voor wie met financiering wil verbouwen of voor herfinancieringsbedrijven. Uit een rapport van het Mortgage Data Network bleek deze week dat een recordaantal mensen hun hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker om op woonlasten te besparen.

Hoe lager de rente, hoe meer huizenkopers kunnen lenen en hoe sneller de huizenprijzen stijgen, hoewel dit effect de afgelopen vier jaar betrekkelijk klein was. De gemiddelde geleende rente is gedaald van 2,41 procent in 2017 tot 1,75 procent in 2021. Als je de rente voor een hypotheek met garantie (NHG, voor huizen onder de 355.000 euro) slechts voor tien jaar vastzet, gaat de rente bij veel aanbieders zelfs onder de 1 procent.

De Europese Centrale Bank houdt de rente kunstmatig laag.


De rentetarieven zijn door de Europese Centrale Bank (ECB) kunstmatig verlaagd om de economie in Europa te stimuleren in tijden van crisis. Amanda Bulthuis van Rente.nl wijst erop dat de economische onzekerheid weer groot is, dankzij de omicronvariatie. “De ECB is daarom voorzichtig met het afbouwen van steunpakketten, zodat de kapitaalmarktrente en de daarmee samenhangende hypotheekrente nog niet stijgen.”

Bulthuis verwacht dat de hypotheekrente later in 2022 zal stijgen. “Centrale banken hebben de exitmaatregelen uitgesteld, maar ze zullen waarschijnlijk dit jaar komen. Ik denk dat de daaropvolgende stijging van de hypotheekrente gering zal blijven. Er is veel concurrentie op de hypotheekmarkt van een paar tienden tot een half procentpunt.”

Een andere reden waarom veel economen denken dat de rente iets zal stijgen is de snelle stijging van de inflatie. Geld wordt minder waard en een hogere rente kan dit proces vertragen. “In Amerika is het beleid om krediet te kopen al aan het verkrappen,” zegt econoom en huizenmarktdeskundige Philip Bokeloh van ABN AMRO.

“Dat heeft ook te maken met de loonstijgingen daar, die de inflatie verhogen. Dat zie ik in Europa nog niet. De lonen stijgen hier minder snel” ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen dit jaar zullen blijven stijgen, mede dankzij de lage hypotheekrente.

Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop verklaart het feit dat de hypotheekrente voorlopig nog stabiel is door de felle concurrentie tussen de veertig hypotheekverstrekkers in Nederland.

“De marge is kleiner geworden door de stijgende kapitaalmarktrente. Sinds de tweede helft van december zijn er enkele verhogingen doorgevoerd, maar die zijn meestal beperkt. Het is belangrijk dat de geldschieters hun doelstellingen halen. De huizenmarkt kan dalen, maar veel mensen maken hun huis duurzamer en sluiten daarvoor een hypotheek af.”

Hoge inflatie schept onzekerheid, zei Hagedoorn. “We hebben al tientallen jaren geen hoge inflatie meer gehad en iedereen kijkt er met argusogen naar. Is het tijdelijk of structureel? Het is moeilijk te voorspellen wat er het komende jaar met de rente zal gebeuren. Jaar”.

Bron : NU.nl