hypotheek adviseur
Hypotheek advies

Met de duurzame hypotheek een mogelijkheid op hypotheekrente korting

Korting krijgen op je hypotheekrente? Met de groene hypotheek kan het. Voorwaarde is wel dat je een energiezuinige woning hebt of binnenkort krijgt.

De duurzame hypotheek zit in de lift. Waarom zou je kiezen voor een groene hypotheek? Bijvoorbeeld voor korting op de hypotheekrente. Daarnaast kun je bij het doorvoeren van energiebesparende maatregelen vaak meer lenen. Door het duurzamer te maken, kom zijn er meerdere voordelen te behalen. Kom je in aanmerking voor een duurzame hypotheek en waar moet je op letten?

Onbekend maakt onbemind. Bij de duurzame hypotheek neemt dit effect af. Vaker is het onderwerp van gesprek tijdens het hypotheekadvies. Terecht, want de maandlasten kunnen lager zijn dan bij een reguliere hypotheek.

Rentekorting op duurzame hypotheek

Steeds meer kredietverstrekkers zien brood in duurzame hypotheken. Dit heeft niet alleen te maken met liefde voor de natuur. Duurzame woningen zijn over het algemeen stabieler in waarde, wat banken meer zekerheid geeft. Om ze te promoten, bieden ze kortingen op hypotheekrentes. De manier waarop dit gebeurt kan per kredietverstrekker verschillen. Bij Rabobank is de korting bijvoorbeeld 0,10%. Let op: deze korting geldt voor een deel van uw hypotheek. Bij Woonnu (dochteronderneming van Nationale Nederlanden) krijg je 0,20% korting voor een woning met label A, bij een B-label is dat 0,10%. Staat er nul op de meter? Dan is de korting zelfs 0,25%.

Bij sommige banken, zoals Triodos Bank, kan je naast een reguliere hypotheek een extra leningdeel afsluiten voor het verduurzamen van jouw woning. Op dit deel van je lening krijg je ook nog eens extra korting op de rente, soms tot wel 50%. Ook bieden kredietverstrekkers vaak een aparte speciale lening aan voor duurzaamheid.

Wanneer kom je in aanmerking voor een groene hypotheek?

Je komt niet zomaar in aanmerking voor een groene hypotheek. Voorwaarde is vaak wel dat je al een enigszins duurzame woning hebt of creëert. In veel gevallen kijken zij naar de EPC-waarde van je woning of tellen zij het definitieve energielabel. Sporadisch heb je zelfs een groenverklaring nodig.

De energieprestatiecoëfficiënt

De EPC-waarde staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt. De waarde geeft aan hoeveel energie je huis verbruikt. De gemiddelde woning in 1990 had een waarde van 1,0. Nieuwbouw mag tegenwoordig een waarde hebben van maximaal 0,4. Dit betekent dat een nieuwbouwwoning slechts 40% energie verbruikt in vergelijking met een woning uit 1990.

Je kunt uw EPC-waarde opvragen bij de projectontwikkelaar als de bouwvergunning minder dan tien jaar geleden is afgegeven. In andere gevallen kan je contact opnemen met jouw gemeente. Hier zijn meestal kosten aan verbonden. Heb je recentelijk duurzaamheidsmaatregelen genomen? Dan kan je een bedrijf inhuren om de EPC-waarde te herberekenen. De berekening dient getoetst te worden volgens de NEN17120 normen.

Hulp nodig bij verduurzaming?

Je huis verduurzamen is niet altijd eenvoudig. Zo is het niet praktisch om eerst zonnepanelen op je huis te plaatsen en daarna het dak te isoleren. Veel kredietverstrekkers geven daarom gratis duurzaamheidsadvies bij het afsluiten van een groene hypotheek. Maak daar gebruik van, zodat je jouw duurzaamheidsinspanningen zo effectief mogelijk kunt maken.

Bij een energiezuinige woning is een groene hypotheek zeker het overwegen waard. Met een rentekorting van 0,10% heeft u een hypotheek van € 350.000,- en toch € 350,- bruto per jaar. Benieuwd of een groene hypotheek iets voor jou is? Plan dan een afspraak in. Onze adviseurs staan ​​voor u klaar.