hypotheek adviseur
Hypotheek advies

Particulieren financieren duurzaamheid door middel van hypotheken als gevolg van hoge gebruikstarieven.

Recente hypotheken financieren bovendien de duurzaamheid van deze woning als gevolg van de recent stijgende gasprijzen. Bij een derde van de hypotheekovereenkomsten voor de aankoop van een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt ook een maatregel van bijvoorbeeld isolatie en energiebesparing meegefinancierd.

Vorig jaar was dat percentage 21%. Een woordvoerder van NHG stelt dat de operatie in de loop van de tijd constant in stijgende lijn is gegaan, maar dat stijgende energiekosten een extra duwtje in de rug geven aan duurzaamheidsbewuste huiseigenaren. In 2018 leende slechts 8% van alle NHG-hypotheeknemers geld om hun woning te verduurzamen.

Bij NHG-hypotheken die alleen voor woningrenovatie zijn afgesloten, steeg het aandeel financiering voor verduurzaming in het eerste kwartaal tot ruim 55 procent. Een jaar eerder was dat nog geen 37 procent.

Met de NHG kunnen huizenkopers van nationale bancaire instellingen zich verzekeren tegen een hypotheekrenteaftrek bij overlijden van hun partner of scheiding. Hierdoor daalt ook de hypotheekrente.

Om voor de garantie in aanmerking te komen, moeten verkopers de verkoop voorwaarden stellen aan een prijs die niet hoger is dan 355.000 euro. Huizen die vrij minimaal zijn gebouwd en die dateren van vóór 1970 komen meestal in aanmerking.