hypotheek adviseur
Hypotheek advies

Wat moet je weten voor het aanvragen van een hypotheek?

Het feit dat je bod wordt aanvaard is al een reden voor een feestje in deze oververhitte huizenmarkt. Maar voordat de uitnodigingen de deur uit kunnen, moet je eerst de financiering regelen. In dit artikel zetten we de belangrijkste stappen op weg naar een hypotheek op een rij.

Gemiddeld heb tussen de zes en acht weken de tijd om de financiering van uw koopwoning te regelen. Je hypotheekadviseur of aankoopmakelaar helpt u daarbij, maar een aantal zaken moet je geheel of gedeeltelijk zelf moeten regelen.

Bereken uw hypotheekbedrag

Om je plannen concreet te maken, moet u weten wat je maximale leenbedrag is. Zo voorkom je teleurstellingen en weet je precies of en hoeveel je zelf moet bijleggen. Het leenbedrag is onder meer afhankelijk van jouw inkomen, de hypotheekrente, de marktwaarde van de woning en eventuele lopende financiële verplichtingen. Er zijn veel onafhankelijke rekentools die een neutrale berekening voor je maken.

Kies een hypotheekvorm

Je zit er nu hoogstwaarschijnlijk 30 jaar aan vast, dus kies een hypotheek die perfect bij je past. Van de vele verschillende hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek de bekendste. Afhankelijk van de hypotheekvorm en het rentepercentage kan uw maandbedrag hoger of lager uitvallen en los je meer of minder af. Laat je adviseur een aantal rekenvoorbeelden maken.

Kies uw geldverstrekker

Het voordeel van een onafhankelijk adviseur is dat deze met een groot aantal geldverstrekkers samenwerkt. Daar zitten natuurlijk de bekende banken bij, maar ook organisaties die je misschien beter kent als een verzekeraar of pensioenfonds. De laatste jaren zien we ook meer online-only partijen zoals advies.nl.

Laat uw nieuwe woning taxeren

Pas als je de waarde van uw aanstaande woning weet, weet u hoeveel je maximaal kunt lenen. U mag namelijk niet meer dan 100 procent van de woningwaarde lenen voor een hypotheek. Een gevalideerde taxatie kost tussen de 250 en 750 euro. Een taxateur wijst ook op eventuele gebreken en bekijkt plannen in de directe omgeving die de waarde van een huis kunnen beïnvloeden, zoals nieuwe hoogbouw die je uitzicht zal bederven.

Nationale Hypotheek Garantie

De hypotheekadviseur gaat voor je na of je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit geeft jouw geldverstrekker de zekerheid dat je hypotheekschuld volledig wordt afgelost. Er kan immers altijd iets veranderen in een financiële situatie, bijvoorbeeld door een echtscheiding, werkloosheid, faillissement of arbeidsongeschiktheid. Als je de hypotheek niet meer kunt betalen, helpt NHG je jouw huis te behouden. Voor de NHG moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je betaalt met deze garantie minder hypotheekrente, maar eenmalig 0,7 procent van het totale hypotheekbedrag.

Documenten

Als je weet bij welke geldverstrekker je een hypotheek gaat aanvragen, moet je alle documenten kunnen overleggen, zoals je paspoort, inkomensgegevens, bewijs van eigen vermogen, andere financiële verplichtingen (zoals een lening of schuld), polisgegevens, de gegevens van het huis dat je gaat kopen en het taxatierapport. Pak een checklist zodat je niets vergeet.

Bindend bod

Zodra je akkoord bent met het renteaanbod en de voorgestelde hypotheeksom, gaat de geldverstrekker na of je aan de criteria voldoet. Zo ja, dan ontvang je een bindend aanbod. Dat betekent dat je goed moet controleren of alles klopt voordat je tekent, want je kunt je niet meer terugtrekken zonder een boete van de geldverstrekker. Annuleringskosten variëren van 0,5 tot 1 procent van het hypotheekbedrag. Soms is het een vast bedrag van 500 tot 750 euro.