hypotheek adviseur
Hypotheek advies
Wat is een annuïteitenhypotheek?

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Wil je 30 jaar lang elke maand hetzelfde bedrag aflossen? Dan kan een annuïteitenhypotheek interessant zijn. Het voordeel van deze hypotheekvorm is dat je er zeker van kunt zijn dat je je hypotheek in 30 jaar aflost, terwijl je bruto maandelijkse betalingen gelijk blijven. Je maandbedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. In het begin betaal je verhoudingsgewijs meer rente en een klein beetje aflossing, later is deze verhouding omgekeerd en betaal je minder rente maar je betaalt in feite meer aflossing.

Een annuïteiten hypotheek aanvragen of veranderen


Voordat je een annuïteitenhypotheek afsluit, zal een van onze adviseurs met je praten om er zeker van te zijn dat het bij je persoonlijke situatie past. Samen kijken we naar het inkomen en eventueel de waarde van een onderpand om tot een geschikte hypotheekvorm te komen.

Wat komt er financieel bij een Annuïteitenhypotheek kijken


Voordat je een hypotheek kiest, is het nuttig een aantal financiële zaken op een rij te hebben. Denk aan de rente of eventuele renteaftrek, de aflossingsmogelijkheden en de maandelijkse kosten die je kunt verwachten.

Rente / renteaftrek


Gebruik je de hypotheek voor de aankoop, verbouwing en/of verbetering van je eigen huis? Dan is hypotheekrenteaftrek mogelijk. Dit betekent ook dat je netto maandlasten in het begin lager zijn, maar later zullen stijgen. Omdat je met een annuïteitenhypotheek elke maand steeds minder rente betaalt en meer aflost, kun je elke maand minder rente aftrekken.

aflossen


Wil je je hypotheek sneller aflossen? Kijk dan goed naar de voorwaarden en hoeveel procent van het aanvangsbedrag je per jaar kunt aflossen zonder extra kosten. Je houdt dezelfde aflossingsperiode, maar het voordeel van sneller aflossen is dat je daarna een lager maandbedrag betaalt.

Maandelijkse kosten


Je maandelijkse bedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin bestaat dit bedrag voor het grootste deel uit rente en een klein bedrag aan hoofdsom. Later wordt dat omgedraaid. Verandert je rentevoet? Dan veranderen ook je maandelijkse betalingen.

Vaak gestelde vragen


Als je een hypotheek kiest, wil je dat die bij je persoonlijke situatie past. Wij begrijpen als geen ander dat een hypotheektraject de nodige vragen kan oproepen. Daarom hebben we voor jou informatie op een rijtje gezet over de maandelijkse betalingen, de mogelijkheid van renteaftrek en de opbouw van het maandbedrag voor een annuïteiten hypotheek.

Blijven de maandelijkse betalingen gelijk?


Ja, je maandelijkse betalingen zijn met een annuïteitenhypotheek elke maand hetzelfde. Je uitgaven veranderen alleen als je rentevaste periode afloopt en de rentevoet verandert. Je kunt dit met je adviseur bespreken.

Heb ik recht op renteaftrek?


Als de hypotheek gebruikt wordt voor de aankoop, verbouwing of verbetering van het huis, heb je recht op renteaftrek. Voor starters is bovendien een annuïteiten- of lineaire hypotheek nodig om het recht op renteaftrek te behouden.

Hoe wordt het maandbedrag opgebouwd?


Het bedrag dat je elke maand betaalt noemen we de annuïteit. De annuïteit bestaat uit: een deel aflossing en een deel rente. In het begin betaal je meer rente en los je minder af. later is deze verhouding omgekeerd en betaal je minder rente, maar je lost meer af.

Wat is een annuïteitenhypotheek?