hypotheek adviseur
Hypotheek advies
Wat is een beleggingshypotheek?

Wat is een beleggingshypotheek?

Kun je de nodige financiële risico’s van beleggen aan en durf je risico’s te nemen? Dan kan een beleggingshypotheek interessant zijn. Met deze hypotheekvorm investeer je maandelijks een minimumbedrag in een beleggingsfonds. Je kunt dit rechtstreeks doen of via een levensverzekering. Een belangrijk risico van deze hypotheekvorm is dat je pas aan het eind van de afgesproken looptijd weet of je voldoende kapitaal hebt opgebouwd om je hypotheek volledig af te lossen. Blijkt achteraf dat je aandelen niet genoeg opbrengen? Dan blijf je met een restschuld zitten.

Een beleggingshypotheek afsluiten of veranderen


Het is nu niet meer mogelijk om een beleggingshypotheek af te sluiten. Wil je je huidige beleggingshypotheek veranderen of oversluiten? Dan zal een van onze adviseurs graag met je praten.

Wat komt er financieel kijken bij een beleggingshypotheek?


Voordat je een hypotheek kiest, is het handig een aantal financiële zaken op een rij te hebben. Denk aan de rente of eventuele renteaftrek, de aflossingsmogelijkheden en de maandelijkse kosten die je kunt verwachten.

Rente / renteaftrek


Heb je je huis vóór 2013 gekocht? Dan heb je misschien recht op renteaftrek. Sinds 2013 zijn de regels aangepast en als starter kun je dit soort hypotheek niet meer afsluiten. Als je dat toch wilt doen, heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Dit kan de betaalbaarheid van deze hypotheekvorm beïnvloeden en ze mogelijk minder interessant maken.

aflossen


Dit type hypotheek wordt aan het eind van de hypotheektermijn afgelost. Elke maand zet je een bepaald bedrag opzij op een beleggingsrekening, in de hoop dat je aandelen meer waard worden. Je mag ook boetevrij jaarlijkse aflossingen doen tot een bepaald percentage van je hypotheekbedrag. Dit vermindert je rentelasten en verkleint het risico van een restschuld.

Risico


Net zoals beleggen risico’s inhoudt omdat je aandelen in waarde kunnen dalen, geldt dat ook voor een beleggingshypotheek. Als aandelen tijdens de looptijd van de hypotheek in waarde stijgen, kun je aan het eind je hypotheek aflossen met de opgebouwde waarde op de beleggingsrekening. Is dat niet het geval? Dan houd je een schuld over.

Wat is een beleggingshypotheek?