hypotheek adviseur
Hypotheek advies
Wat is een lineaire hypotheek?

Wat is een lineaire hypotheek?

Wil je 30 jaar lang elke maand hetzelfde bedrag aflossen, maar steeds minder betalen? Dan kan een lineaire hypotheek interessant zijn. Het voordeel van deze hypotheekvorm is dat je er zeker van kunt zijn dat je je hypotheek in 30 jaar aflost. Tijdens deze periode betaal je elke maand hetzelfde bedrag terug, wat betekent dat je maandlasten in het begin hoger zijn. Dit komt omdat je in het begin rente betaalt over een groter bedrag. Tijdens de aflossingsperiode nemen je maandelijkse betalingen lineair af omdat het totale af te lossen bedrag afneemt en dus ook de rente.

Een lineaire hypotheek aanvragen of veranderen


Voordat je een lineaire hypotheek afsluit, praat een van onze adviseurs met je om er zeker van te zijn dat het bij je persoonlijke situatie past. Samen kijken we naar het inkomen en eventueel de waarde van een onderpand om tot een geschikte hypotheekvorm te komen.

Wat komt er financieel kijken bij een lineaire hypotheek?


Voor je een hypotheek kiest, is het nuttig een aantal financiële zaken op een rij te hebben. Denk aan de rente of eventuele renteaftrek, de aflossingsmogelijkheden en de maandelijkse kosten die je kunt verwachten.

Rente / renteaftrek


Gebruik je de hypotheek voor de aankoop, verbouwing en/of verbetering van je eigen huis? Dan is hypotheekrenteaftrek mogelijk. Bedenk wel dat het voordeel van renteaftrek steeds minder zal worden. Dat komt omdat je met een lineaire hypotheek elke maand minder rente betaalt, dus profiteer je ook elke maand minder van hypotheekrenteaftrek.

aflossen


Wil je je hypotheek sneller aflossen? Kijk dan goed naar de voorwaarden en hoeveel procent van het beginbedrag je per jaar kunt aflossen zonder extra kosten. Een voordeel van sneller aflossen is dat je maandelijkse betalingen een stuk omlaag gaan. Bovendien is er de mogelijkheid om de looptijd van je hypotheek te verkorten door een extra aflossing te doen.

Maandelijkse kosten


Je maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. Elke maand betaal je hetzelfde bedrag aan hypotheek af en een deel van de rente. Omdat het totale af te lossen bedrag maandelijks daalt, daalt ook het te betalen rentebedrag. Tijdens de aflossingsperiode nemen je maandelijkse betalingen dus lineair af.

Vaak gestelde vragen


Als je een hypotheek kiest, wil je dat die bij je persoonlijke situatie past. Wij begrijpen als geen ander dat een hypotheektraject de nodige vragen kan oproepen. Daarom hebben we informatie voor je op een rijtje gezet over maandelijkse betalingen, renteaftrek en de mogelijkheid van een Nationale Hypotheek Garantie.

Blijven mijn maandelijkse betalingen hetzelfde?


Nee, met een lineaire hypotheek dalen je maandelijkse betalingen tijdens de aflossingsperiode. In het begin zijn je maandelijkse betalingen hoger omdat de te betalen rente ook hoger is. Het voordeel is dat je over de hele looptijd van de hypotheek in totaal minder rente betaalt dan bij een annuïteitenhypotheek.

Heb ik recht op renteaftrek?


Als de hypotheek gebruikt wordt voor de aankoop, verbouwing of verbetering van het huis, heb je recht op renteaftrek. Voor starters geldt bovendien dat een annuïteiten- of lineaire hypotheek het recht op renteaftrek moet behouden.

Wanneer geldt de Nationale Hypotheek Garantie?


Als je een hypotheek neemt, ga je een betalingsverplichting aan voor de komende 20 of 30 jaar. In die periode kunnen er dingen gebeuren waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen. De Nationale Hypotheek Garantie werd hiervoor in het leven geroepen. Als je een lineaire hypotheek neemt, kun je een Nationale Hypotheek Garantie nemen, die je meer zekerheid geeft en lagere maandelijkse betalingen.

Wat is een lineaire hypotheek?