hypotheek adviseur
Hypotheek advies
Wat is een overbruggingshypotheek?

Wat is een overbruggingshypotheek?

Heb je overwaarde op je oude huis en wil je die gebruiken om een nieuwe woning te kopen? Dat is mogelijk met een overbruggingshypotheek. Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke hypotheek met een maximale looptijd van twee jaar. Als je je oude huis nog niet verkocht of opgeleverd hebt op het moment dat je verhuist, kun je het eigen vermogen in je huis toch gebruiken om je nieuwe huis te kopen. Bovendien biedt een overbruggingshypotheek mogelijkheden om in je oude huis te blijven wonen tot je nieuwe huis klaar is.

Een overbruggingshypotheek aanvragen of veranderen


De voorwaarden voor een overbruggingshypotheek kunnen per geldverstrekker verschillen. Voordat je een overbruggingshypotheek afsluit, zal een van onze adviseurs met je praten om er zeker van te zijn dat het bij je persoonlijke situatie past.

Wat komt er financieel kijken bij een overbruggingshypotheek?


Voordat je een hypotheek kiest, is het handig om een aantal financiële zaken op een rij te hebben. Denk aan de rente of eventuele renteaftrek, de aflossingsmogelijkheden en de maandelijkse kosten die je kunt verwachten.

Rente / renteaftrek


De rente op een overbruggingshypotheek is iets hoger dan de gewone hypotheekrente op een ‘gewone’ hypotheek. Je hebt echter recht op hypotheekrenteaftrek gedurende een beperkte periode nadat je verhuisd bent. Je oude huis moet al leeg staan voor de verkoop en niet verhuurd worden.

aflossen


Het aflossen van een overbruggingshypotheek gebeurt automatisch als je je oude huis verkoopt. Dat komt omdat het eigen vermogen op je huis – waarvoor je een overbruggingshypotheek hebt afgesloten – dan vrijkomt.

Maandelijkse lasten


Heb je je oude huis nog niet verkocht en woon je er nog, maar wil je wel al een nieuwe hypotheek afsluiten met een eventuele overbruggingshypotheek? Dan krijg je tijdelijk te maken met dubbele maandelijkse betalingen. Soms is het mogelijk de dubbele lasten gedeeltelijk te financieren, je adviseur kan je hier meer over vertellen.

Vaak gestelde vragen


Als je een hypotheek kiest, wil je dat die bij je persoonlijke situatie past. Wij begrijpen als geen ander dat een hypotheektraject de nodige vragen kan oproepen. Daarom hebben we informatie voor je op een rijtje gezet over het in aanmerking komen voor een overbruggingshypotheek, mogelijke extra kosten en de maandelijkse kosten.

Kom ik in aanmerking?


Je komt in aanmerking voor een overbruggingshypotheek als er overwaarde is op je huidige woning. Dit betekent dat je bij verkoop meer geld ontvangt dan je op een hypotheek hebt staan.

Zijn er extra kosten aan verbonden?


Een overbruggingshypotheek heeft een hogere rente dan je gewone hypotheek. Je krijgt ook te maken met extra notariskosten. Het voordeel is dat je alleen rente betaalt en de hypotheek binnen twee jaar aflost.

Kunnen maandelijkse betalingen gefinancierd worden?


Met een overbruggingshypotheek kun je dubbele maandelijkse betalingen krijgen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kunnen die meegefinancierd worden. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

Wat is een overbruggingshypotheek?