Koop je voor het eerst een eigen huis? Dan moet je ook een hypotheek afsluiten. Met een ‘startershypotheek’ kun je kiezen uit verschillende hypotheekvormen. Welke hypotheekvorm voor jou geschikt is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en je financiële situatie. Bij het kopen van je eerste huis komt heel wat op je af. Bij Deterink denken we daarom graag met je mee.
Startershypotheek aanvragen of veranderen
Voordat je een startershypotheek afsluit, gaat een van onze adviseurs met je in gesprek om te bepalen welke hypotheekvorm bij je persoonlijke situatie past. Samen kijken we naar het inkomen en eventueel de bijdrage van je ouders.
Wat komt er financieel kijken bij een startershypotheek
Voor je een hypotheek kiest, is het nuttig een aantal financiële zaken op een rij te hebben. Denk aan de rente of eventuele renteaftrek, de mogelijkheden voor aflossing en de maandelijkse kosten die je kunt verwachten.
Rente / renteaftrek
Als je kiest voor een lineaire of annuïteiten hypotheekvorm, heb je het voordeel van hypotheekrenteaftrek. Je kunt dan de hypotheekrente aftrekken van je inkomstenbelasting. Met een rente-only hypotheek heb je echter geen recht op renteaftrek.
aflossen
Elk type hypotheek heeft een andere manier van aflossen. Het is verstandig om samen met een adviseur te bepalen welke hypotheekvorm het beste bij je past op basis van je persoonlijke situatie. Zo heb je duidelijkheid over de invloed van de hypotheeksoort op je maandelijkse uitgaven
Maandelijkse lasten
Afhankelijk van het type hypotheek dat je kiest, blijven je maandelijkse betalingen gelijk, worden ze lager, of zijn ze in het begin minimaal, met de meeste financiële kosten op het eind. Het is belangrijk dat je de verschillende hypotheeksoorten zorgvuldig vergelijkt, zodat je weet welke maandelijkse betalingen je te wachten staan.
Vaak gestelde vragen
Als je een hypotheek kiest, wil je dat die bij je persoonlijke situatie past. Wij begrijpen als geen ander dat een hypotheektraject de nodige vragen kan oproepen. Daarom hebben we informatie over overdrachtsbelasting, het in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie en een mogelijke starterslening voor je op een rijtje gezet.
Moet ik overdrachtsbelasting betalen?
Ben je jonger dan 35 jaar? Dan betaal je vanaf 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer. Het is belangrijk te weten dat een maximale aankoopprijs van € 400.000 geldt. Als je een duurder huis koopt, betaal je 2% overdrachtsbelasting over het hele bedrag.
Wanneer geldt de Nationale Hypotheek Garantie?
Als je een hypotheek neemt, ga je een betalingsverplichting aan voor de komende 20 of 30 jaar. In die periode kunnen er dingen gebeuren waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen. De Nationale Hypotheek Garantie werd voor dit doel in het leven geroepen. Overweeg bij het afsluiten van een hypotheek of je dit risico zelf kunt lopen of dat je een Nationale Hypotheek Garantie wilt afsluiten.
Wat is een starterslening?
Een starterslening is een extra lening naast de hypotheek die je afsluit voor de aankoop van je eerste huis. Met een starterslening kun je het verschil overbruggen tussen de koopprijs van het huis en je maximale startershypotheek. Ga de voorwaarden van je gemeente na om te weten of je een starterslening kunt krijgen.