hypotheek adviseur
Hypotheek advies
Wat is een tweede hypotheek?

Wat is een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek wordt ook wel een verbouwingshypotheek genoemd. Deze hypotheekvorm wordt vaak afgesloten als er behoefte is aan extra financiële ruimte voor bijvoorbeeld een verbouwing. Wil je een extra hypotheek afsluiten bovenop je bestaande hypotheek? Dan kan een tweede hypotheek een geschikte optie voor je zijn.

Een tweede hypotheek aanvragen of veranderen


Voordat je een tweede hypotheek afsluit, bespreekt een van onze adviseurs de mogelijkheden met je. Samen bekijken we je financiële situatie en of die je toelaat een tweede hypotheek of verbouwingshypotheek af te sluiten.

Wat komt er financieel kijken bij een tweede hypotheek?


Voordat je een beslissing neemt over een hypotheek, is het handig een aantal financiële zaken op een rij te hebben. Denk aan de rente of eventuele renteaftrek, de mogelijkheden voor aflossing en de maandelijkse kosten die je kunt verwachten.

Maximale hypotheek


Hoeveel je voor een tweede hypotheek kunt krijgen hangt af van je persoonlijke situatie. Wat is je huidige inkomen, de huidige rentevoet, je maximale hypotheeklasten en je huidige hypotheekbetalingen? Bovendien is het belangrijkste: wat is het doel dat je met de extra hypotheek voor ogen hebt?

Rente / Renteaftrek


De reden voor het afsluiten van een tweede hypotheek en de hypotheekconstructie bepalen of je recht hebt op renteaftrek. Gebruik je het geld om je huis te verbeteren, te verbouwen of duurzamer te maken? Dan is de rente op je tweede hypotheek aftrekbaar. Het is belangrijk te weten dat hier belastingregels aan verbonden zijn.

Maandelijkse lasten


Je sluit een tweede hypotheek of verbouwingshypotheek af boven op je huidige hypotheek. Dit geeft je ruimte om bepaalde wensen te realiseren. Tegelijk betekent dit dat je maandelijkse betalingen omhoog gaan.

Wat is een tweede hypotheek?