Bent u een nieuwkomer in Nederland? Wilt u een woning of een appartement kopen? Als u niet bekend bent met de lokale markt, kan het kopen van een huis een onmogelijke missie lijken. Het kennen van de basisstappen maakt het proces om huiseigenaar te worden in Nederland veel beter beheersbaar.
1) Hypotheekoverzicht
Voordat u op zoek gaat naar de juiste woning, moet u weten hoeveel hypotheek u kunt betalen.
Een van de meest voorkomende fouten die mensen die voor het eerst een huis kopen, maken, is dat ze niet begrijpen wat ze zich kunnen veroorloven.
Online hypotheekcalculators kunnen u een idee geven van wat mogelijk is, maar het kan heel anders zijn dan de realiteit van wat u zich kunt veroorloven. Om deze reden raden we aan om contact op te nemen met een hypotheekadviseur of een bank voor een gepersonaliseerde berekening op basis van uw huidige financiële situatie.
2) Vind de juiste woning
Het is tijd om op zoek te gaan naar uw droomhuis nu u weet hoeveel u kunt lenen. Funda (www.funda.nl) is de grootste vastgoedwebsite van Nederland als je er niet bekend mee bent. Je kunt een account aanmaken en hun app downloaden, zodat je pushmeldingen kunt instellen en verschillende filters zoals prijs, plaats en woonoppervlakte kunt gebruiken om de beste match te vinden.
3) Zoek een makelaar
Regel een bezichtiging met een makelaar zodra u een woning heeft gevonden. Als u samenwerkt met een makelaar, heeft u de juiste professional in huis om u te helpen bij het beoordelen van technische of juridische problemen en om het juiste aanbod geaccepteerd te krijgen.
Vijf redenen waarom je zou moeten werken met een makelaar
- Een makelaar heeft kennis en ervaring van de Nederlandse vastgoedmarkt.
- Een makelaar vertegenwoordigt u en werkt in uw belang.
- Een makelaar kent de markt en helpt u een bod uit te brengen op het onroerend goed.
- Uw makelaar helpt u onderhandelen over de waarde en navigeert u door het papierwerk.
- Vindt meestal een taxateur om het taxatierapport op te stellen. Het rapport belicht de staat van uw eigendom, de kadastrale informatie, de constructie en de indeling van het gebouw.
Makelaars rekenen ongeveer 1% van de aankoopprijs of werken met een vast tarief.
4) Koopovereenkomst
Alle potentiële kopers kunnen een bod uitbrengen op een woning. Na de deadline kiest de verkoper een winnaar. Wanneer een bod op de woning wordt geaccepteerd, tekent u een koopovereenkomst met de verkoper.
Aangezien je niet elke dag een woning koopt, heeft de koper drie dagen bedenktijd om de koop zonder opgaaf van redenen te ontbinden.
5) Hypotheekaanvraag
Nu is het tijd om een hypotheek te regelen. Meestal heb je drie tot zes weken de tijd om een hypotheek te regelen. Hypotheekbemiddelaars in Nederland werken doorgaans met meer dan 20 hypotheekverstrekkers, terwijl banken alleen zichzelf vertegenwoordigen.
6) Taxatierapport (taxatierapport)
Voordat u een hypotheek aanvraagt, heeft u een taxatierapport nodig. Een taxatierapport van onroerend goed bepaalt de waarde van uw nieuwe woning. Als u een lening wilt krijgen, moet de bank weten hoeveel een woning waard is.
De bank gebruikt het taxatierapport om ervoor te zorgen dat het onroerend goed genoeg geld waard is om de hypotheek te dekken.
7) Bankgarantie of aanbetaling
Als koper kunt u zich beschermen door een koopovereenkomst met een financieel beding te ondertekenen.
De financiële clausule beschermt een koper als een hypotheekverstrekker besluit een hypotheekaanvraag af te wijzen. In dit geval heeft een koper geen gevolgen voor het annuleren van de deal.
Na afloop van de bedenktijd is de koopovereenkomst bindend voor beide partijen. Meestal na het regelen van uw hypotheek, a aanbetaling van 10% van de koopsom is vereist. De aanbetaling zou de verkoper beschermen als de koper dat niet deed of hypotheek niet op tijd kunnen regelen.
U heeft twee mogelijkheden om een aanbetaling van 10% te doen:
- eigen spaargeld
- Bankgarantie.
Uw hypotheekbemiddelaar regelt een bankgarantie als u geen spaargeld heeft of uw spaargeld niet wilt overdragen.
8) Technische bouwinspectie (bouwkundige keuring)
Een technische woninginspectie wordt sterk aanbevolen om hoge onderhoudskosten in de toekomst te voorkomen.
Het rapport toont de staat van het huis in detail en eventuele toekomstige reparaties.
9) Bezoek de notaris
Wanneer uw hypotheek is goedgekeurd, is de laatste stap het ondertekenen van een hypotheekakte bij de notaris. Daarvoor stuurt uw notaris u een verklaring met statement afsluitkosten.
Afsluitingskosten in Nederland:
- overdrachtsbelasting
- Makelaarskosten
- Notariskosten
- Vertaler vergoeding
- Taxatierapport
- Hypotheek bemiddelingskosten.
Sluitingskosten met betrekking tot de hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar in Nederland. U kunt aangifte doen van het voorgaande jaar waarin de kosten zijn gemaakt.
Fiscaal aftrekbare vergoedingen zijn:
-
- Waardering van het pand
- Hypotheekbemiddeling
- Hypotheekadvies
- Notaris: hypotheek gerelateerde kosten.