hypotheek adviseur
Hypotheek advies

Hoe win je een bod op de Nederlandse woningmarkt?

Door de dalende rente nam de vraag naar een woning in Nederland toe. In 2021 stegen de huizenprijzen gemiddeld met 10,4 procent, de hoogste prijsstijging sinds 2019.

Veel mensen hebben moeite om een ​​woning te vinden in de huidige markt. Het toenemende aantal kopers leidt meestal tot overbieding. Wanneer de hypotheekrente laag is, proberen mensen de maximale hypotheek te krijgen om een ​​bod op een huis te winnen. De stijgende vastgoedprijzen hebben kopers er niet van weerhouden te hoge biedingen te doen — meer dan de helft van de woningen in Nederland werd voor meer dan de vraagprijs verkocht.

Hoe win je een bod in de huidige markt?

De woningmarkt blijft krap in de Randstad, omdat er meer mensen willen kopen dan er te koop staan. Als u een bod wilt winnen, is het ten zeerste aan te raden om met een makelaar in zee te gaan. Makelaars hebben uitgebreide kennis van de Nederlandse vastgoedmarkt, waaronder huizenprijzen, bouwomstandigheden en oppervlakte. Door samen te werken met een makelaar heeft u meer kans om een ​​bod te winnen.

Redenen om met een makelaar in zee te gaan:

 1. Woont samen met u de bezichtiging bij en helpt u bij het inspecteren van de woning.
 2. Begeleiden en ondersteunen bij het koopproces.
 3. Onderhandelt over de uiteindelijke prijs, termijn en voorwaarden.
 4. U helpen bij het plaatsen van een scherp bod op basis van de actuele marktwaarde.
 5. Makelaar geeft je inzicht en advies over fundering bouwen, Vve en buurt.
 6. Papierwerk regelen: schriftelijke offerte, sluitingsakte en voorwaarden.
 7. Helpt bij het regelen van een technische keuring.

Hoe werkt het biedproces?

Alle potentiële kopers kunnen hun beste bod op een woning uitbrengen; na de deadline selecteert de verkoper een winnaar.

De koopprijs is een noodzakelijk onderdeel van het winnen van een bod; andere factoren kunnen echter van invloed zijn op de keuze van verkopers om een ​​biedingswinnaar te selecteren. Zo kan ook uw flexibiliteit of financiële situatie om een ​​hypotheek te krijgen een cruciale rol spelen bij het binnenhalen van een bod.

Als uw bod te laag is, wordt het mogelijk niet geaccepteerd; als het te hoog is, kan de verkoper uw financiële situatie in twijfel trekken. Let op: uw maximale hypotheek is gebaseerd op loan to value in Nederland.

Bijvoorbeeld:

De vraagprijs is € 500.000
Aanbod geaccepteerd € 550.000
Vastgoedwaarderapport: €540.000
maximale hypotheek: € 540.000

De volgende stappen wanneer het aanbod wordt geaccepteerd

Financiële clausule

Als koper kun je jezelf beschermen door met een verkoper een financieel beding te ondertekenen. Een financieel beding geeft u het recht om de overeenkomst te herroepen. Als een hypotheekverstrekker uw aanvraag bijvoorbeeld afwijst, heeft u geen gevolgen als u uit de deal stapt.

Teken je een koopovereenkomst zonder financieel beding, dan is de verkoper beter beschermd dan jij. Als uw financiën op de opleveringsdatum niet op orde zijn en de transactie mislukt, moet u 10% van de onroerendgoedprijs betalen.

Hypotheek

Het krijgen en afsluiten van een hypotheek kost tijd. U moet een hypotheekverstrekker vinden, een type kiezen, een hypotheekofferte krijgen en uw woning laten taxeren. Als de bank uw hypotheekaanvraag afwijst, moet u helemaal opnieuw beginnen. In dit geval is het sterk aan te raden om samen te werken met een hypotheekbemiddelaar. Hypotheekadviseurs werken samen met verschillende hypotheekverstrekkers, terwijl banken alleen zichzelf vertegenwoordigen.

Technische inspectie

Een andere noodzakelijke ontbindingsclausule is de technische keuringsclausule. Hiermee kunt u de transactie annuleren als de resultaten van de technische inspectie niet aan uw verwachtingen voldoen. Beide clausules bieden u extra zekerheid.

Datum van overdracht

Het is noodzakelijk om de overdrachtsdatum in de aanbieding te vermelden. Sommige verkopers hebben al een specifieke datum waarop een woning beschikbaar kan komen; sommige verkopers zijn flexibeler om zo snel mogelijk te verhuizen. Samen met een makelaar kunt u onderhandelen over de verhuisdatum en andere voorwaarden.

Woningmarktinzichten 2021

 1. Door de dalende rente nam de vraag om een ​​huis te kopen toe.
 2. De bestaande woningnood stuwde de huizenprijzen van koopwoningen op.
 3. Door de wijziging van het wetsvoorstel overdrachtsbelasting (2%) voor 18-35-jarigen zijn er meer mogelijkheden ontstaan ​​om eigenaar te worden.
 4. De uitgaande pandemie moedigde mensen ook aan om hun woonsituatie te heroverwegen en zich op hun leefomgeving te concentreren.
 5. De leencriteria werden versoepeld voor mensen met twee inkomens en studenten met een lening.
 6. Een van de grootste banken van Nederland (Rabobank) voorspelt dat het aantal woningen op korte termijn zal dalen. De daling van de verkopen hangt samen met een bestaand woningtekort. Voor nieuwbouwprojecten zijn het afgelopen jaar minder vergunningen afgegeven. Ook zijn mensen minder geneigd hun huis te verkopen en naar nieuwbouwwoningen te verhuizen vanwege het gebrek aan nieuwe woningen.
 7. Desondanks suggereert de trend dat meer mensen geïnteresseerd zijn om in dorpen of buiten de grote steden te wonen