hypotheek adviseur
Hypotheek advies

Wijziging hypotheekregels in 2021

De hypotheekregels veranderen elk jaar. De Nederlandse Vereniging van Banken, het Nibud en de Nederlandse overheid voeren per januari 2021 aangepaste hypotheekregels in. Wat betekent dit voor huizenkopers in Nederland? Lees hieronder meer in de lijst met wijzigende hypotheekregels 2021.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2021

Het goede nieuws is dat de NHG-grens verhoogt naar € 325.000 vanaf € 310.000 per januari 2021. De Nationale Hypotheek Garantie is een unieke regeling in Nederland die de huizenkoper en de hypotheekverstrekker beschermt. Als u uw hypotheek niet kunt terugbetalen bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, scheiding of verlies van uw partner, beoordelen de geldverstrekker en NHG uw financiële positie en zoeken een oplossing voor u.

Wijziging overdrachtsbelasting (2%) in 2021

Starters tussen 18 en 35 jaar die voor het eerst een woning kopen, zijn vrijgesteld van de overdrachtsbelasting van 2%.

Huurkoopbeleggers betalen vanaf januari 2021 een hogere overdrachtsbelasting. Momenteel bedraagt ​​de overdrachtsbelasting voor koopwoningen 2%. Beleggers betalen vanaf januari 2021 8% overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning in Nederland.

CONTROLEER OVERDRACHTBELASTING

Renteaftrek in 2021

De belastingaftrek geldt alleen voor annuïtaire en lineaire hypotheken. U kunt belastingvermindering krijgen over de rente die u betaalt voor uw hypotheek. De Nederlandse overheid verlaagt de belastingaftrek van 46% naar 43% in 2021. Het tarief van 43% daalt naar 40% in 2022 en 37% in 2023.

LtV maximale hypotheekwaarde te lenen in 2021

De maximale hypotheek op basis van de waarde van de woning blijft hetzelfde als in 2020. U kunt 100% lenen gelijk aan de marktwaarde van de woning.

Maximale hypotheekrenteaftrek voor tweeverdieners in 2021

Het inkomen van de minst verdienende partner draagt ​​bij aan: 90% van de maximale hypotheek (Lening-naar-inkomen of LTI). De minst makende partner van tweeverdieners droeg in 2020 80% bij. Wat betekent het? Tweeverdieners kunnen in 2021 een hogere hypotheek krijgen. Wel kan het verstandig zijn om minder te lenen dan maximaal is toegestaan, zodat er meer geld beschikbaar blijft om bijvoorbeeld te investeren, meubels te kopen of een vakantieverblijf.

Geen belastingen op inkomen uit sparen of kleine beleggingen in 2021

Vermogensbelasting daalt in 2021. Als u meer dan € 50.000 heeft gespaard, betaalt u geen vermogensbelasting. Bovendien betaalt u minder belasting als u tot € 220.000 heeft gespaard. Deze bedragen veranderen naar € 100.000 en € 440.000 voor geregistreerde stellen. Vermogensbelasting betalen in Nederland is pas van toepassing na afloop van de 30%-regeling.

Woningmarktvoorspellingen 2021

Als de kapitaalmarkten gelijk blijven of zelfs verbeteren, en de pandemie onder controle is, kunnen de hypotheekrentes licht dalen. De leencriteria worden toegankelijker, waardoor meer mensen in 2021 kans maken om een ​​woning te kopen.

Hypotheekrente 2021

Volgens onze verwachtingen zal de rente waarschijnlijk gelijk blijven. In Nederland is de hypotheekrente de afgelopen jaren drastisch gedaald.

De Nederlandse woningmarkt kent felle concurrentie. De lage hypotheekrente trekt huizenkopers aan. Meer dan 40 hypotheekverstrekkers in Nederland concurreren en drukken de rentetarieven naar beneden voor een bevolking van slechts 17,28 miljoen inwoners.

U kunt bijvoorbeeld een hypotheekrente voor tien jaar vastleggen voor: 1,60 procent.

Bekijk hier de actuele hypotheekrentes 2021.

De vraag naar hypotheken is nog steeds sterk in Nederland. Het aantal afgesloten hypotheken is in 2020 met 23% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De belangrijkste reden voor de vraag naar meer hypotheken is de lage hypotheekrente. Het enthousiasme voor oversluiten neemt de laatste maanden langzaam af. Oversluiten wordt vanaf volgend jaar iets minder aantrekkelijk omdat banken huiseigenaren vragen een taxatierapport te tonen.

Huizenprijzen in Nederland in 2021

De verwachting is dat de huizenprijzen in Nederland stijgen door de resterende woningnood in 2021. Deze tijden hebben laten zien dat wonen in een woning, en zelfs een stad waar je van houdt, belangrijker is voor je gezondheid. De verwachting is dat de huizenprijzen in 2021 met 2,5 procent stijgen.

De vastgoedmarkt is behoorlijk actief vanwege de woningnood in Nederland. Een paar jaar geleden besloten de huiseigenaren die hun hypotheek met een hogere rente sloten nu te verkopen of een tweede hypotheek te nemen, waardoor de marktbeweging toenam.

Bovendien zetten de stijgende inkomens huizenkopers ertoe aan meer te kopen en te lenen.

  • Door de dalende hypotheekrente die de betaalbaarheid verbetert, stijgen de huizenprijzen.
  • Lagere hypotheekrentes maken huizen betaalbaarder; het vergroot echter de concurrentie tussen kopers.

Buy-to-let-investering in 2021

De vraag naar woningen blijft groeien, terwijl de vraag naar huurwoningen is afgenomen. Verboden Airbnb en verminderde aantallen internationale studenten en toeristen zorgen ervoor dat investeerders minder huizen kopen. De investeerders zouden een deel van hun huurinkomsten kunnen verliezen, waardoor ze binnenkort huurwoningen zullen verkopen. Een ander hot topic is dat de overdrachtsbelasting stijgt naar 8% in 2021, wat de investeringen in huurwoningen zal vertragen.