Actuele hypotheekrente SNS Bank

Het kopen van een huis in Nederland kan een verwarrend proces zijn, vooral als u geen Nederlands kunt lezen. Het beleid van de banken en de belastingregels zijn behoorlijk ingewikkeld en het vinden van Engelstalige informatie van goede kwaliteit over het krijgen van een hypotheek in Nederland is niet eenvoudig.
Deze pagina schetst een aantal belangrijke aspecten van hypotheken in Nederland. Het is ons doel een gids te geven over de regels, voorschriften en eigenaardigheden waarmee u te maken kunt krijgen als u in Nederland een huis wilt financieren. Hoewel we ons uiterste best hebben gedaan om recente en accurate informatie te verzamelen, kunnen we niet pretenderen volledig te zijn. U dient altijd een financieel adviseur te raadplegen voor een beoordeling van uw eigen specifieke situatie voordat u verstrekkende financiële beslissingen neemt.

De beste manier om een indicatie te krijgen van hoeveel u kunt lenen is om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. U zult gevraagd worden om informatie te geven over uw financiële situatie, waaronder uw inkomen en dat van uw partner als u samen een huis koopt. Daarnaast zult u waarschijnlijk een indicatieve waarde moeten opgeven van de woning die u van plan bent te kopen. Een eerste gesprek is over het algemeen gratis. Voor elk advies daarna is een hypotheekadviseur wettelijk verplicht een vergoeding te vragen.

 

Uw maximale hypotheek is over het algemeen drie tot vijf keer uw bruto jaarinkomen of 100% van de waarde van het onroerend goed, afhankelijk van wat het laagste is. Vanaf 2018 is de maximale hypotheek wettelijk beperkt tot 100% van de waarde van een woning. SNS stimuleert in grote lijnen niet om het maximale leenbedrag te lenen.

Voordat je een bod doet op een huis, moet je een preciezere berekening hebben van de hypotheek die je wilt, in de vorm van een gedetailleerd hypotheekadviesrapport van de bank die je hebt gekozen. Zie ‘Het proces om uw hypotheek te krijgen’ voor meer details.

De stappen voor het verkrijgen van een hypotheek in Nederland zijn als volgt:

Wanneer u op zoek gaat naar een woning, overlegt u met een hypotheekadviseur over het bedrag dat u zult kunnen lenen. U zult bepaalde documenten moeten overleggen zodat uw adviseur een nauwkeurige berekening kan maken. Dit eerste gesprek is meestal gratis, maar vraag bij het maken van de afspraak wel naar de eventuele kosten.


Zodra u klaar bent om te gaan bieden op het huis dat u wilt, raadpleegt u uw adviseur nogmaals, kiest u een hypotheekvorm en vult u de details van uw hypotheek in. Op dat moment worden er advieskosten in rekening gebracht en ontvangt u van uw adviseur een persoonlijk hypotheekadviesrapport. Om een volledig overzicht te krijgen, kan het zijn dat u aanvullende documenten en informatie moet verstrekken.
Wanneer u met de verkoper overeenstemming bereikt over prijs en voorwaarden, tekent u een koopovereenkomst. Als het enigszins mogelijk is, moet deze overeenkomst een hypothecaire voorwaarde bevatten, een ontbindende voorwaarde die u enkele weken geeft om een hypotheekofferte te krijgen: als u er niet in slaagt de offerte te krijgen, wordt de overeenkomst ongeldig. Als u niet akkoord gaat met een dergelijke voorwaarde, bent u verplicht het huis te kopen, zelfs als niemand u het geld daarvoor wil lenen. In een verkopersmarkt, zoals de grotere steden, kunnen verkopers zich verzetten tegen het opnemen van een dergelijke ontbindende clausule. Als dit het geval is, moet u met uw financieel adviseur overleggen voordat u een bod uitbrengt. Volgens de Nederlandse wet heeft u ook het recht om binnen 3 dagen na ondertekening van de koopovereenkomst de koop zonder opgaaf van reden te ontbinden. Als u zich niet aan de koopovereenkomst houdt, moet u een boete betalen wegens niet-nakoming, meestal 10% van de overeengekomen prijs.


Vervolgens moet een onafhankelijke taxateur het huis taxeren. Het taxatierapport kan van invloed zijn op uw maximale hypotheekbedrag en uw rentepercentage.


Op basis van de taxatie kan uw bank u een hypotheekofferte doen. Zij zullen ook een formele controle van uw kredietstatus uitvoeren. Om problemen in dit stadium te voorkomen, is het erg belangrijk om eerlijk en volledig te zijn in het verstrekken van alle informatie die ze nodig hebben. Zodra u een offerte hebt ontvangen, kunt u er zeker van zijn dat de bank bereid is u het geld te lenen dat u nodig hebt om het huis te kopen.


In Nederland worden hypotheken door een notaris ingeschreven in een hypotheekregister. Meestal gebeurt dit direct nadat de notaris de eigendom van het huis van de verkoper aan u overdraagt. Als de overdrachtsakte is getekend, neemt de notaris de hypotheekakte met u door. Als u zowel de overdrachtsakte als de hypotheekakte heeft ondertekend, zijn zowel de koop als de hypotheek definitief en bent u de trotse eigenaar van een huis in Nederland!


Zoals eerder gezegd, kunt u een hypotheek regelen via een bankadviseur of een hypotheekbemiddelaar. In het verleden werden hypotheekverstrekkers vaak bekritiseerd omdat ze producten met de hoogste provisies verkochten in plaats van producten die het beste waren voor hun klanten. Tegenwoordig mogen hypotheekverstrekkers geen provisies meer betalen aan makelaars. In plaats daarvan betaalt u een vaste vergoeding voor het hypotheekadvies. Deze vergoedingen kunnen variëren, dus het loont om goed rond te kijken.

Sommige banken, zoals SNS, bieden een ‘hypotheekonderhoudsprogramma’ met een jaarlijkse evaluatie van uw hypotheek. In deze evaluatie kunnen allerlei aspecten aan de orde komen, waaronder de mogelijke voordelen van het oversluiten van uw hypotheek.

Sns Hypotheekrente overzicht