hypotheek adviseur
Hypotheek advies

Hypotheek berekenen. Hoe werkt dat?

Zelf je hypotheek berekenen?

Wil je zelf je hypotheek berekenen? Of de maandlasten van jouw nieuwe hypotheek berekenen? Met de online rekentools van Advies.nl kun je zelf heel eenvoudig de maandlasten van jouw hypotheek berekenen.

Maandlasten hypotheek berekenen

Om de maandlasten van jouw hypotheek te berekenen, zijn er verschillende zaken van belang. We leggen je hieronder rustig uit wat invloed heeft op de maandlasten van jouw hypotheek. Dat is belangrijk om zelf een online hypotheekberekening te maken.

Soorten hypotheken

Er zijn verschillende soorten hypotheken. Iedere hypotheekvorm heeft zijn voor en nadelen. Om de maandlasten van een hypotheek te berekenen, begint het vaak bij het soort hypotheek dat je kiest in je berekening.

Hypotheekvormen berekenen

  • Aflossingsvrije hypotheek berekenen
  • Annuiteitenhypotheek berekenen
  • Lineaire hypotheek berekenen

Aflossingsvrije hypotheek berekenen

De naam zegt het al: Bij een aflossingsvrije hypotheek los je maandelijks geen hypotheekschuld af. Hierdoor zijn de maandlasten van jouw hypotheek lager. Maar let op: Een hypotheek moet altijd worden afgelost. Dus ook een aflossingsvrije hypotheek. Alleen los je de aflossingsvrije hypotheek pas af aan het einde van de looptijd. Je betaalt bij deze hypotheekvorm dus alleen rente over de hypotheekschuld.

Annuiteitenhypotheek berekenen

Deze hypotheekvorm wint aan terrein. Bij een annuiteitenhypotheek betaal je iedere maand rente en aflossing. Bij het afsluiten van de hypotheek heb je in het begin meer rentekosten en los je een beetje af. Hoe langer de annuiteitenhypotheek loopt, hoe lager het maandelijkse rentebedrag wordt en hoe meer je aflossing per maand wordt. Jouw maandlasten blijven bij een annuiteitenhypotheek iedere maand gelijk. 

Lineaire hypotheek berekenen

Bij een lineaire hypotheek betaal je maandelijks hetzelfde bedrag aan aflossing. Dit maandbedrag blijft dus iedere maand hetzelfde. Je betaalt ook rente. Het maandelijkse bedrag wat je aan rente moet betalen, wordt iedere maand een beetje minder. Immers: Je lost iedere maand eenzelfde deel af op de hypotheek.