hypotheek adviseur
Hypotheek advies

Hypotheekvormen.

Hypotheekvormen?

Er zijn veel verschillende soorten hypotheken. Iedere hypotheekvorm heeft zijn voordelen en nadelen. 

Daarom nemen wij de tijd om jou goed te leren kennen, zodat jij het beste hypotheekadvies krijgt. 

Annuiteithypotheek

Wat zijn de kenmerken van een annuïteitenhypotheek?

  • Dezelfde maandelijkse betalingen
  • Rentebetalingen worden lager naarmate de hypotheek langer loopt
  • Je hypotheek is aan het einde van de looptijd volledig afgelost. 


Met een annuïteitenhypotheek betaal je vooral de rente aan het begin van de hypotheekperiode. Deze rente kan fiscaal aftrekbaar zijn. Daardoor is je maandlast vaak wat lager. 

Met een annuïteitenhypotheek ga je na verloop van tijd minder rente betalen en meer aflossing. Je betaalt dan voornamelijk de lening terug. Je maandelijkse rentebetaling is dus wat lager. Hierdoor zal ook je eventuele belastingaftrek lager worden. 

Lineaire hypotheek

  • Je maandbedrag verschilt
  • Je maandlasten zijn bij aanvang hoger dan op het einde
  • Dat komt omdat je steeds aflost en de rente over de openstaande schuld wordt gerekend
  • Je betaalt in het begin dus meer rente omdat de schuld hoger is. Na verloop van tijd betaal je steeds minder rente, omdat je schuld afneemt

Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je iedere maand rente betaald over de openstaande schuld. Omdat je iedere maand een vast bedrag aflost, wordt je schuld steeds lager. Hierdoor ga je dus ook steeds minder rente betalen. Je maandlasten worden dus iedere maand een beetje minder.

Aflossingsvrij

  • Dezelfde maandelijkse betalingen
  • Je betaalt alleen rente tijdens de looptijd
  • Aflossing van je schuld aan het einde van de looptijd

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je alleen de rente op de hypotheek af. Aan het einde van de looptijd moet je de volledige schuld aflossen. De maandelijkse betalingen staan vast omdat je hypotheekschuld hetzelfde blijft. 

Een aflossingsvrije hypotheek is een goede optie als je verwacht dat je vermogen in de toekomst voldoende zal zijn om de totale hypotheekschuld ineens af te lossen. Maar er kunnen andere situaties zijn waarin een aflossingsvrije hypotheek zou kunnen passen. 

Plan voor een advies hierover een kennismakingsgesprek in.

Er kunnen kosten voor vervroegde aflossing in rekening worden gebracht als u uw hypotheek eerder wilt aflossen dan de looptijd. Dit komt doordat uw hypotheekverstrekker rente misloopt op de verwachte rente. Ook als u maandelijks of in één keer te veel wilt aflossen op uw hypotheek, moet u mogelijk kosten betalen voor te veel aflossen (boeterente). Een bepaald bedrag aan overbetaling is echter “gratis”, d.w.z. dat er geen kosten aan verbonden zijn. Dit is meestal tussen 10 en 20%, afhankelijk van uw kredietverstrekker.

U begint met de aflossing van uw hypotheekschuld zodra u het aankoopproces hebt voltooid. Uw hypotheekverstrekker of bank incasseert automatisch een automatische incasso van uw rekening. De maximale looptijd van een hypotheek is in Nederland 30 jaar.