hypotheek adviseur
Hypotheek advies

Wat is het verschil tussen de hoogste en laagste hypotheekrente bij een annuïtaire en aflossingsvrije hypotheek van 10, 20 en 30 jaar vast?

De hypotheekrente is nog steeds erg laag. Kredietverstrekkers hebben hun tarieven in 2021 nauwelijks gewijzigd. Lage rentetarieven zijn een pleister op de wonde van torenhoge huizenprijzen die maar blijven stijgen.

Ten slotte betekent een lagere rentevoet dat u, als koper van een huis, meer kunt lenen. De rentewijzigingen die geldverstrekkers de afgelopen maanden hebben doorgevoerd, zijn een paar kleine verlagingen. We verwachten dat er op korte termijn weinig veranderingen zullen worden doorgevoerd.

Wie nu een huis koopt of zijn hypotheek laat oversluiten, blijft 10 jaar lang tegen een gemiddelde rente van 1,03 procent met NHG-verzekering en 1,48 procent zonder NHG zitten, meldt Van Bruggen Adviesgroep. Dit zal de komende weken zo blijven als de geldschieters hun rentetarieven inderdaad niet wijzigen.

Dit is, uiteraard, de gemiddelde hypotheekrente. De tarieven kunnen per kredietverstrekker hoger of lager zijn. Er is ook een verschil tussen de rentevoeten voor een annuïteitenhypotheek en een rentehypotheek.

Het maakt ook uit of u een NHG-hypotheek hebt of niet. Met een NHG-hypotheek wordt onder bepaalde voorwaarden een eventuele restschuld verrekend uit de NHG-pot als betalingsmoeilijkheden hebben geleid tot de verkoop. De bank beloont dit lagere risico met een lagere rente.

Bovendien wordt de rentevoet bepaald door de rentevaste periode die u kiest. Met de huidige lage rente, hebben huizenkopers de neiging om ze langer vast te zetten.

Hypotheekrente annuïteitenhypotheek


Om u een idee te geven van de bandbreedte van de rentetarieven, heeft Business Insider met behulp van de website Actuelerentestand.nl de hoogste en laagste hypotheekrente voor 10, 20 en 30 jaar op een rij gezet. Wij hebben dit gedaan voor annuïteitenhypotheken en rente-only hypotheken met en zonder NHG. In het laatste geval gaat het om tophypotheken waarbij de hypotheek gelijk is aan de marktwaarde van het huis.

We beginnen met de hoogste en laagste rente voor de annuïteitenhypotheek zonder NHG, gevolgd door de tarieven met NHG.

Hoogste en laagste hypotheekrente annuïtair zonder NHG

Tarieven op 9 augustus 2021, hypotheek 100% marktwaarde

AnnuïtairLaagsteHoogste
10 jaar1,29%1,86%
20 jaar1,73%2,19%
30 jaar1,87%2,53%

Hoogste en laagste hypotheekrente annuïtair met NHG

Tarieven op 9 augustus 2021

Annuïtair NHGLaagsteHoogste
10 jaar0,86%1,67%
20 jaar1,19%2,00%
30 jaar1,42%2,20%

Wanneer wordt gekeken naar de laagste en hoogste percentages met NHG, is het verschil groter, ongeveer 0,8 procentpunt.

Aflossingsvrije hypotheek


Over naar de rente-only hypotheek. De rentevoeten zijn hier meestal iets hoger omdat de kredietgever een groter risico neemt. Ten slotte blijft de schuld tijdens de looptijd van de hypotheek bestaan omdat u deze niet aflost.

U betaalt de hypotheek aan het eind van de looptijd af met spaargeld of een huisverkoop, of u neemt een nieuwe hypotheek om de oude af te lossen.

Als u niet aflost en alleen rente betaalt, hebt u lage maandelijkse betalingen. In onderstaande tabel ziet u de hoogste en laagste rentevoet voor de alleenstaande hypotheek zonder en met NHG.

Hoogste en laagste hypotheekrente aflossingsvrij zonder NHG 

Tarieven op 9 augustus 2021, hypotheek 100% marktwaarde

AflossingsvrijLaagsteHoogste
10 jaar1,39%1,90%
20 jaar1,75%2,40%
30 jaar1,98%2,69%

Hoogste en laagste hypotheekrente aflossingsvrij met NHG  

Tarieven op 9 augustus 2021

Aflossingsvrij NHGLaagsteHoogste
10 jaar0,88%1,77%
20 jaar1,24%2,10%
30 jaar1,48%2,30%

Het verschil tussen de hoogste en de laagste rentevoet voor een alleenstaande hypotheek zonder NHG bedraagt ongeveer 0,5 tot 0,7 procentpunt. Voor hypotheken met alleen NHG-rente is het renteverschil nog groter, 0,8 tot bijna 0,9 procentpunt.

Als u een rente-only hypotheek overweegt, vergeet dan niet dat er geen hypotheekrenteaftrek geldt voor nieuw afgesloten rente-only hypotheken. Dit belastingvoordeel werd voor dit soort hypotheek in 2013 afgeschaft. Niettemin geniet de alleenstaande hypotheek de laatste tijd een toenemende populariteit, omdat de hypotheekrenteaftrek minder aantrekkelijk is vanwege het lage renteniveau.

Wie vóór 2013 een alleenstaande hypotheek heeft afgesloten en dus hypotheekrenteaftrek krijgt, moet er rekening mee houden dat de aftrek sinds 1 januari 2001 gedurende 30 jaar geldt.

Bovendien hanteren de meeste kredietverstrekkers de regel dat zij maximaal 50 procent rentevrij financieren. Er zijn echter uitzonderingen waarbij u een groter deel rentevrij kunt lenen. Nieuwe rente-only hypotheken kunnen niet met NHG worden afgesloten.

Het kan mogelijk zijn een hypotheek met alleen rente om te zetten in een NHG-hypotheek als het gedeelte met alleen rente niet meer dan 50 procent van de oorspronkelijke woningwaarde bedraagt.