hypotheek adviseur
Hypotheek advies

Rechtsbijstandverzekering met Advies.nl

Bescherm jezelf tegen de kosten van conflicten en aansprakelijkheid in Nederland.

In een samenleving leven betekent dat je moet samenleven met verschillende mensen die hun eigen mening en kijk op het leven hebben. Al die verschillende meningen en opvattingen kunnen conflicten veroorzaken. Natuurlijk is het niet je bedoeling om onenigheid te krijgen of iemand kwaad te doen, maar deze dingen kunnen iedereen overkomen. En als het gebeurt, kun je getroffen worden door enorme juridische rekeningen of claims.

Gelukkig kunnen juridische conflicten en aansprakelijkheid voor schade of kwaad berokkend aan anderen gedekt worden door een rechtsbijstandsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. In deze blog leggen we de voordelen uit van het afsluiten van die specifieke verzekeringen

Juridische verzekering

Een advocaat inhuren kan erg duur zijn. Met een rechtsbijstandsverzekering kun je er zeker van zijn dat je altijd vertegenwoordigd bent als zich problemen voordoen. De geschillen waarin mensen het vaakst verzeild raken zijn verkeersgerelateerde zaken, consumentengeschillen, en conflicten met werkgevers. Maar dat zijn niet de enige gevallen die door een rechtsbijstandsverzekering gedekt worden. Je kunt juridische hulp krijgen in veel verschillende situaties, zoals:

  • als je een conflict op je werk krijgt, bijvoorbeeld om je ontslag aan te vechten
  • wanneer je een huis koopt, en het verborgen gebreken blijkt te hebben
  • wanneer een aannemer niet presteert zoals verwacht
  • wanneer je vakantie-reserveringen niet worden uitgevoerd zoals afgesproken
  • wanneer je een conflict krijgt met je buren over de grenzen van je eigendom
  • wanneer je een auto-ongeluk krijgt

De premie die je voor een rechtsbijstandsverzekering betaalt is ongeveer € 150 per jaar, afhankelijk van je precieze dekking en de verzekeringsmaatschappij. De meeste advocaten rekenen tussen €225 en €300 per uur, volgens de website advocaatkostenvergelijken.nl. Zoals je ziet is de jaarpremie voor een rechtsbijstandsverzekering goedkoper dan een enkel uur rechtsbijstand. Een rechtsbijstandsverzekering afsluiten kan je dus echt veel geld besparen als je in een juridisch conflict verzeild raakt, vooral omdat het oplossen van de meeste conflicten meer dan een uur kost.

Wachttijd met de rechtsbijstandverzekering

De meeste verzekeraars hebben een wachttijd om te voorkomen dat mensen snel een rechtsbijstandsverzekering afsluiten op het moment dat ze in een juridisch conflict verzeild raken. De wachttijd is meestal zes weken tot drie maanden en voorkomt specifiek dat je je verzekering gebruikt voor geschillen die je al had, of geschillen waarvan je wist dat ze zouden komen. Maar als je in een totaal onverwacht conflict verzeild raakt, zoals een verkeersongeval, ben je toch gedekt door je rechtsbijstandsverzekering.

Bijkomende voordelen van het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering

Om eerlijk te zijn raak je waarschijnlijk niet links en rechts in juridische conflicten verzeild. Toch zijn er een paar extra voordelen van het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering voor die paar keer dat je wel in een conflict verzeild raakt. Deze zijn:

Het geeft je onmiddellijk en gemakkelijk toegang tot juridisch advies en bijstand van specialisten
Zelfs als je vele jaren niet in een conflict verzeild raakt en al die tijd je rechtsbijstandsverzekering aanhoudt, bespaar je toch geld op juridische kosten, want advocaten zijn duur
Je verzekeraar kan je veel werk besparen als een conflict je voor de rechter brengt

Als je iemand schade berokkent of iemands eigendom beschadigt, ben je waarschijnlijk niet gedekt door een rechtsbijstandsverzekering. In die gevallen heb je meestal een aansprakelijkheidsverzekering nodig.

Aansprakelijkheidsverzekering

Natuurlijk zul je nooit iemand anders opzettelijk kwaad doen of schade toebrengen. Maar je kunt dat wel per ongeluk doen. Zelfs als je acties geen ongelukken veroorzaken, kun je toch aansprakelijk zijn voor schade aan andermans eigendom. Bijvoorbeeld, als je een nieuwe kraan in je badkamer installeert en die veroorzaakt een lek dat doorsijpelt naar het huis van je buren. Je bent aansprakelijk voor de waterschade die je buurman door dat lek lijdt. En zoals je waarschijnlijk wel weet, kan waterschade duur zijn. Hetzelfde geldt voor iets waar je helemaal geen invloed op hebt, zoals een gebroken waterleiding die schade veroorzaakt in het huis van je buren.

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt dit soort risico’s. Hoewel de aansprakelijkheidsverzekering in Nederland niet verplicht is, raadt de consumentenbond iedereen toch sterk aan een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ze adviseren je om:

Zorg dat je eigen risico €0 is

Ga grondig na wat door elke aansprakelijkheidsverzekering gedekt wordt, voor je er een afsluit
Dek je in voor €1,25 miljoen of meer
Overweeg een sportclausule op te nemen als je een sport beoefent die anderen schade kan berokkenen

De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen dekken elk gezinslid dat bij je woont, en ook bezoekers die in je huis logeren en werknemers die in je huis werken. Als je huisdier iemand schade berokkent, dekt je aansprakelijkheidsverzekering dat ook. Als je tenslotte spullen van iemand anders leent en die per ongeluk kapot maakt, dekt een aansprakelijkheidsverzekering ook de kosten van reparatie of vervanging.

De meest geschikte wettelijke en aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Er zijn heel wat verschillende opties en mogelijkheden binnen de wettelijke en aansprakelijkheidsverzekeringen. Sommige verzekeraars werken met modules waarbij je alleen dekking kunt nemen voor modules die op je specifieke situatie van toepassing zijn. Zo precies mogelijk zijn in wat je wel en wat je niet dekt kan ervoor zorgen dat je niet oververzekerd bent en bespaart je veel geld.

Bij advies.nl helpen we je om de beste verzekering voor jou te vinden. We zijn niet verbonden aan een verzekeraar maar werken uitsluitend voor jou om je te bezorgen wat je nodig hebt.

Rechtsbijstandverzekering met Advies.nl

Rechtsbijstandverzekering met Advies.nl